AK
name in Cyrillic script name in Hebrew script name in Roman script name in Arabic script name in Greek script

      This page was initially started in Dutch,
back in 1997,
so I'm keeping it in this beautiful language
.

  Brussel, België

  Chêne-Bourg, Zwitserland

  Collex, Zwitserland

  Leipzig, Duitsland

  Moskou, Rusland

  Namen, België

  Nikolo-Oerupino, Rusland

  Overijse, België

  Ségny, Frankrijk

  Sint-Petersburg, Rusland

Tot nu toe
heb ik in de volgende
steden en dorpen gewoond

house

in alfabetische volgorde  

Brussel

België

Strijdersgang,
gemeente KoekelbergBelgië
Koekelberg, één van de 19 Brusselse gemeenten, telde halfweg de XIX eeuw zo'n 350 gangen ("impassen") vooral bewoond door de snel groeiende arbeidersklasse. Van die talrijke gangen, bestaat enkel nog de Strijdersgang (Impasse des Combattants), die na zijn renovatie een rustige enclave vormt, aan alle kanten omringd door één van de slechtste wijken van Brussel. 

De Strijdersgang (Impasse des Combattants in het Frans), alleen bereikbaar via de Deschampheleerstraat tussen de Leopold II-laan en de Gentsesteenweg, heette vroeger de Keizersgang, maar werd na de Eerste Wereldoorlog genoemd naar de Brusselse jongens die van hieruit vrijwillig naar het front vertrokken waren. Ooit woonden er veel vis- en mosselverkopers, nu wonen in de gang vooral muzikanten en kunstenaars in zo'n 20 huizen. Dit was een oase in de stad met weinig lawaai en ook weinig contact met de omgeving. 

Impasse des Combattants   Impasse des Combattants     Impasse des Combattants
Chêne-Bourg

Chêne-Bourg

Zwitserland

kanton GenèveSuisse Genèvehet gemeentehuisChêne-Bourg is de kleinste gemeente van het kanton van Genève met de oppervlakte van slechts 1.28 km2. Chêne-Bourg is een leuke residentiële stadgemeente, niet te populair, maar ook niet snob. Het neemt in beslag 13-15 minuten om het centrum van Genève (Cours de Rive) te geraken met de tram of elektrofiets — getest!

De drie gemeenten van de streek — Chêne-Bourg, Chêne-Bougeries en Thônex — vormen een soort van verbroedering. Hun inwoners noemen zichzelf Chênois.

De Franse grens ligt op circa 800 m van het gemeentehuis, en duizenden grenswerkers oversteken Chêne-Bourg elke morgen via de grensovergangen van Thônex-Vallard en Moillesulaz-Gaillard. 

Collex

Collex

Zwitserland

kanton Genève


Suisse Genève


Collex-Bossy is een Zwitserse gemeente in het kanton Genève. De gemeente bevat twee dorpen: Collex en Bossy gekend als Coliacum en Bocium sedert 1258. Eerst is deze streek een Franse baronnie Bastie-Beauregard, dan gaat Collex-Bossy naar Genève en wordt Zwitsers in 1815 na het Weens Congres.

Collex ligt 470m boven het zeeniveau, 100m hoger dan het Meer van Genève. Het dorp is plattelands. Uit de oppervlakte van 7 km2, 65% is landbouw (vooral granen, vruchten, wijngaarden), 25% zijn bossen, slechts 10% zijn huizen, parken en wegen. Collex telt 1687 inwoners, waarvan 549 buitenlanders. Je vindt in Collex een basisschool, een gemeentezaal, een stadium met een voetbalclub, een Rooms-Katholieke kerk, een kapel, een kasteel die wijn produceert en verkoopt, een buvette, een honinghandelaar. Collex is bekend voor zijn bizonen die grazen in de velden van het dorp en verschijnen op het menu in het restaurant. Collex grenst met Bellevue GE, Versoix GE en ook met Frankrijk (gemeenten Ferney-Voltaire, Ornex, Versonnex). Er zijn twee onbewaakte grensovergangen met Frankrijk voor voertuigen (Vireloup en Bossy) en ook talloze padden tussen de twee landen


photo A. Kobzar
public photo
Leipzig

Leipzig

Oost-Duitsland

Gerberstraße (Leipzig-Mitte) 

Leipzig


Leipzig is de grootste stad van Saksen. In vroegere tijden was Leipzig de vierde grootste stad van Duitsland (nu #9), sterk uitgegroeid dankzij de industriële revolutie in de XIXe eeuw. Leipzig is bekend voor haar handelsbeurs, haar taalrijke uitgeverijen, haar kolossaal oorlogsmonument ter herdenking van de Slag bij Leipzig in 1813, de Thomaskerk waar J.-S. Bach werkte en componeerde, een grote BMW fabriek en de Europese hub van DHL. Het Centraal Station van Leipzig is het grootste station ter wereld (terwijl het Beierse Station van Leipzig is het oudste station in Duitsland). In het hartje van de stad ligt de Auerbachskelder waar Goethe at en dronk toen hij een Leipzigse student was en waar een scene uit zijn "Faust" plaats vindt (ontmoeting van Dr. Faust en Mephistopheles). Leipzig was het belangrijkste brandpunt van het burgerlijke verzet tegen de Socialistische Partij in 1989 — dit leidde tot het einde van de DDR. 

↵ KlikbaarLeipzig          ↵ KlikbaarLeipzig-DDR
De markt van Leipzig met het Oude Raadhuis (1556). De toren van het raadhuis is asymetrisch, gebouwd volgens het principe van gulden snede. De Alte Waage (het witte driekante gevel) werd ook in 1556 gebouwd.
De burelen van Robotron die recht tegenover ons huis op Gerberstraße stonden, naast het voormalige Interhotel Merkur (nu Westin Hotel, open voor iedereen, niet uitzonderlijk voor de Wessis). 


oude ↵ Klikbaar 
Moskou

Moskou

Rusland

verschillende adressen


MoscowMen kent "verbrusseling" als synoniem van eclectische ruimtelijke ordening, maar "vermoskouing" is nog erger. Moskou is een stad zonder ziel. Zonder geest. Zonder stijl — het is gewoon een onordelijke som van wijken en gebouwen zonder gemeenschappelijke noemer. Reusachtig groot (#1 in Europa).

— Hoe is Moskou?
— 't is groot.
— Nog iets toe te voegen? 
— Nee.


Moskou slaapt nooit. Het culturele leven is rijk. Honderden goede restauranten. Je kan er alles vinden, 24/7: een koelkast in een supermarkt om 4 uur 's morgens gaan kopen, een hulplijn van een e-winkel 's nachts opbellen. De wachttijden voor een afspraak bij de tandarts schommelen tussen 10 minuut een één uur, de afspraken in de medische centra zijn onmiddelijk. Bijna alles is onmiddelijk verkrijgbaar en je hebt de keuze. Moskou is de enige plaats die ik ken waar de klant is werkelijk koning, zonder overdrijving. 


Namen

Namen

België

Rue de Bruxelles,
Rue de l'Ange


België
Namen

Op de plek waar de Samber uitmondt in de Maas staat de stad Namen, de administratieve hoofdstad van het franstalige België, de zetel van de Waalse overheid. Namen is een kleine gezellige universitaire stad: haar universiteit werd in 1831 opgericht door de Orde van de Jezuïeten.

Op een heuvel van circa 100 m hoog, staat de Citadel van Namen — een van de grootste burchten van Europa.

Ligging

Nikolo-Oerupino

Nikolo-Oerupino

Rusland

Moskous gewest, gemeente Krasnogorsk


 


Sint-Niklaaskerk Nikolo-Oerupino (Николо-Урюпино) is een mooi dorp dichtbij Moskou. De ligging is uniek voor het Moskous Gewest vanwege de combinatie van de buurt van de hoofdstad en de gezelligheid van het  typische Russische plattenland. Nikolo-Oerupino is een kalme impasse zonder doorgaand verkeer: wie naar hier komt is inwoner.

Nikolo-Oerupino geniet van de uitstekende ecologische situatie. Omgeven door de bossen, het dorp krijgt de dominante frisse winden vanuit het Westen, dus eerst ademt Nikolo-Oerupino en pas daarna Moskou. Er is geen industrie in de omgeving.  Geen lawaai van spoor- of autosnelwegen.

Het neemt in beslag een kwartiertje om de Moskouse Ring met de auto te geraken: eerst rijdt men 4 km door de bossen en dan nog 9 km op de autosnelweg E22 (M9) Moskou-Riga, één van de snelste autobanen in Rusland.

De bevolking van het dorp is ongeveer 400 mensen - gedeeltelijk in het dorp hetzelf, gedeeltelijk in drie hekwerkwijken ('gated communities'). Qua infrastructuur zijn er hier twee winkels van algemene voeding, een middelbare school, en een (surprise!) Zwitsers restaurant.

Dit dorp is meer dan 4 eeuwen oud, gekend sinds einde XVI. Eeuwenlang was Nikolo-Oerupino eigendom van de prinsen Golitsin en Jusupoff die bevatte prinselijke herenhuizen, landschapspark in de klassieke stijl, kerk en huizen van de lijfeigenen. Na de revolutie van 1917 het landgoed werd genationaliseerd. Eerst was het herenhuis een museum, dan een caserne van het Rode Leger. De Sint-Niklaaskerk werd gesloten en gebruikt als bergruimte. In 2004 een brand vernietigde het interieur van het voormalige herenhuis.
het herenhuis
Ligging  Nikolo-Urupino

Overijse

Overijse

België

Kouterstraat,
Nieuwelaan


België


regain Overijse ligt ten zuid-oosten van Brussel en telt circa 25000 inwoners. Het dorp ligt in de Vlaamse Rand tussen Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië. Dit is een groene, rustige en heel gastvrije gemeente met een ontwikkelde infrastructuur. Overijse is een Nederlandstalige gemeente. De Overijsenaren zijn heel vriendelijk ten opzichte van de anderstalige die het Nederlands (niet noodzakelijk goed!) kunnen en de historische Vlaamse karakter van de gemeente respecteren. Zo'n houding vind ik zeer motiverend voor de anderstalige.

Het dorp dankt zijn naam aan de rivier die door de gemeente vloeit: de IJse. De oudste benaming, Isca, vinden we terug in de oorkonde die dagtekent van 832. Het woord Isca is van Keltische oorsprong, werd gelatiniseerd en betekent water

map of Overijse
Ségny

Ségny

Frankrijk

op de halfweg tussen Gex en Genève

Rhône-Alpes

Het dorp van Ségny ligt in de streek van Gex ("Pays de Gex", fr.) tussen het meer van Genève en de Jurabergen. De Juraketen snijdt de streek van de rest van Frankrijk. Vanuit het oogpunt van Parijs is deze streek een echt nest — ver weg van Parijs (551 km), Lyon (148 km) en ook van Bourg-en-Bresse, de hoofdstad van het Departement ( 109 km).

Maar je komt niet naar Pays de Gex om met Frankrijk iets te maken. Je komt om in Genève te werken. De meeste inwoners zijn grensarbeiders die aan de Franse kant van de grens wonen, maar ze werken in Zwitserland. Genève kent een sterk tekort in vastgoed en de prijzen zijn veel te hoog. Frankrijk ligt dichtbij en biedt goedkopere opties. Er zijn ook veel Zwitsers, gedwongen buiten hun land te gaan wonen. De meeste inwoners hier zijn Fransen en ook internationale ambtenaren uit verschillende organisaties van de Verenigte Naties.

De grootste stad van de regio is Gex (9700 inwoners). De meest gekende plaats is waarschijnlijk Divonne-les-Bains, een spa-centrum met casino en mooie zichten. Ook gekend is Ferney-Voltaire waar Voltaire twintig jaar gewoond heeft. Zijn kasteel is hier te vinden en te bezoeken.

Sint-Petersburg

Sint-Petersburg

Rusland

Sjpalernajastraat, Kondratjewskilaan


Leningrad

Één van de mooiste steden van Europa waar ik mijn kinderjaren heb doorgebracht.

De geest van deze stad is absoluut enig in zijn soort. 

Unieke stijl. Witte nachten. Kaaien uit graniet, grachten, rivieren, stranden en de zee. Leeuwen, sfinxen en ruiterstandbeelden. 580 bruggen, waarvan 20 bewegbare. Talrijke paleizen en 200 musea.

Architectuur: empire, classicisme, barok, constructivisme, sovjetische monumentalisme en plattenbau buiten het historisch centrum, de hoogste wolkenkrabber van Europa — je vindt alles in het 'Palmyra van het Noorden'.

Geschiedenis. De imperiale hoofdstad, de 'stad van de drie revoluties', het tragische beleg van Leningrad, en altijd — de 'culturele hoofdstad'.

De meeste steden werden volgens het 'bottom-up' principe gebouwd: eerst een dorpje, dan een dorp uitgegroeid tot een stad. In Sint-Petersburg was het 'top-down': eerst een onleefbare tabula rasa, een koude rivier tussen moerassen, maar de wil van één man in 1703 veranderde alles, en een voormalig moeras werd "Dubai" van zijn tijd, 'Paradijs', zei Peter de Grote.  

Kunst. De wieg van het grootste deel van de Russische literatuur, de stad van Poesjkin en Dostojevski. De Hermitage is #1 (qua aantal exponaten en oppervlakte) museum in Europa.

De meest Europese stad van het land, als het woord "Europees" van toepassing is. 

Kortom, het Venetië van het Noorden, (naast Brugge).


spb-sphinx   PaleisbrugPetro Primo Catarina Secunda © A. Kobzar, 1996–onward.  Last update: March 2021.    Made in the EU Hosted in the EU. Think different home
Home

Contact
Contact